Det lyder måske som en ordentlig mundfuld. Men tyg lige på det, en smule.
Hvorfor egentligt ikke? Børn er ekstremt fleksible, seje og har en fantastisk tilpasningsevne. Så dine bekymringer er måske lidt fejlplacerede. Måske er det slet ikke børnene du bør bekymre dig om, men dig selv?
Vil du kunne klare denne udfordring? Og hvad med din partner, ungernes mor eller far? Og vil forholdet eller ægteskabet holde til det?
Disse er faktisk de virkeligt alvorlige punkter, ikke så meget børnene.
Men hvad med skolen? Der er skolepligt i Danmark. Og bortset fra dette, ungerne skal jo også lære noget. Et sådan et projekt skal ikke ødelægge deres fremtidsmuligheder, vel?
Sludder for en sladder. Faktisk findes der ikke en skolepligt i Danmark, kun en undervisningspligt. Du kan sagtens og helt lovligt, tage dine børn ud af skolen når som helst. Du skal bare sørge for at de får den nødvendige undervisning. Enten ved selv at stå for det, eller ved at få en anden til det.
Det er blevet gjort før
Der er faktisk en hel del familier fra overalt i verden, som har gjort det. Og for langt de fleste har det været en succes. Objektiv set, er der altså ingen hindringer. Hvis du kan se forhindringer, så er de subjektive.
Sådan et projekt indebærer naturligvis en række udfordringer. Men hvis alle er raske og positive overfor ideen, så er det overkommeligt.
Men lad os lige kigge lidt mere på den ovennævnte udfordring, børnenes undervisning.
Hvem skal undervise børnene?
Som sagt, undervisningspligt, ikke skolepligt. Du kan indhente relevant information fra undervisningsministeriet. Der finder du alt du har brug for at vide. Hvad børnene skal lære og endda hvordan det kan lade sig gøre. Der findes rammeplaner, læseplaner og curricula som du kan læne dig op til.
Skolebøger kan du evt. låne fra børnenes skole. De skal jo ikke forlade skolen for evigt, det er mere som en udstationering. Snak med skolen, med klasselærerne og andre der viser en positiv attitude. Nogen vil sikkert hjælpe dig.
Du kan enten selv stå for undervisningen, evt. sammen med din partner, eller du kan ansætte nogen til det. Det kan også være en kombination af disse to muligheder.
Hvad kommer det til at koste?
At ansætte nogen lyder dyrt. Men det behøver det slet ikke være. Der findes online portaler for frivillige fra hele verden. Workaway.info for eksempel. Der kan du lave en profil og tilbyde en plads til en frivillig. Det kan både være lønnet og ulønnet. Belønningen kan fx være at den frivillige kan rejse med uden omkostninger.
Typisk går sådan en aftale ud på at den frivillige giver 3-5 timer om dagen til projektet. Resten er fritid. Du betaler for kost og logi. Hvilke andre udgifter du evt. vil helt eller delvist dække, er op til forhandling. Det kommer også an på en række andre faktorer, såsom hvordan rejsen skal foregå og hvorhen.
Måden at rejse på er den næste udfordring
Mange familier har gjort det med en båd. Det har en række fordele. Ikke mindst giver en båd dig en stor omfang af uafhængighed. Her er nogle af fordelene:
- 2/3 dele af kloden er dækket af vand
- Du kan sejle med vinden og så er transporten næsten gratis
- Ingen dyre hotelværelser, du har hotellet med dig
- Du kan ændre ruten når som helst
- Det den billigste og mest fleksible måde at rejse på
- Danmark har altid været en søfarende nation, så det ligger i dine gener
- Det er nemt at lære
Der er selvfølgelig også ulemper med en båd. Her er nogle af dem også:
- Begrænset plads, og du kan ikke bare smutte når loftet bliver for lavt
- En båd er dyr i anskaffelse. Vedligeholdelsen er også relativ dyr, men du kan spare en hel del hvis du har håndværklige evner
- Det går langsommere end andre rejsemåder
- Det kræver særlige kundskaber og sødygtighed
Der er fordele og ulemper med alle rejsemåder. Du skal veje dem op mod hinanden og så finde det der er bedst for dig og din familie under omstændighederne. Men lad dig ikke afskrække af manglende kundskaber. Moderne teknologi har gjort sejlads både nem og sikker, og alt kan læres hen ad vejen.
Hvordan kan du få økonomien til at hænge sammen?
Igen, så er der mange muligheder. Måske kan du få en eller anden slags orlov, som hjælper med til at finansiere projektet. Afhængig af dine kvalifikationer og kundskaber kan det være mere eller mindre let at finde ad hoc jobs undervejs.
Det optimale ville være hvis du har et job der kan klares online. Hvis ikke, kan du måske prøve at få noget arbejde som du kan tage med på turen. Som tekstforfatter for eksempel. Det er sandsynligvis ikke nok til at sikre økonomien, men det hjælper.
Du kan også undersøge muligheden for sponsorater eller endda legater. Crowdfunding er også en option.
Et lån kan måske også overvejes.
Det er for tiden meget nemt at låne penge. Hele vores samfundsøkonomi kører i en eller anden omfang på kredit. Et stort projekt som en jordomrejse med en hel familie kræver et lidt længere økonomisk perspektiv.
Fx kan du udleje din bolig. Dette kan måske endda give overskud. Eller indtægterne kan bruges til at finansiere et lån. Der er mange tilbud på forbrugslån. Forbrugslån har et ry for at være dyre. Men det gælder først og fremmest de små kviklån, hvor lånebeløbet er få tusinde kroner og løbetiden er kort.
Større lån med længere løbetid findes til ganske fornuftige vilkår. På den måde kan du strække rejsebudgettet over en længere periode. Når du er tilbage i dit normale job og indtægterne er stabiliserede igen, kan du afbetale lånet uden problemer.
En jordomrejse er en god investering i din familie
For at komme tilbage til børnenes undervisning: en af de første bekymringer er typisk at ungerne ikke lærer nok, når de er ud af skolen i en længere periode. Vissevasse. Intet er så lærerig som at rejse. Mødet med andre kulturer så tæt på som du kommer med sådan en tur, er den bedste undervisning der findes. Det giver mange værdier som holder resten af livet.
Skab kontakt til nogle familier der har gjort det. Så vil dine bekymringer forsvinde som dug for solen.